2012. február 28., kedd

Julia Gillard, abc.com.au
A volt miniszterelnök külügyminiszter, Kevin Rudd múlt heti váratlan lemondása után Julia Gillard párton belüli elnökválasztással igyekezett "egyszer és mindenkorra" letudni a kormányzó Munkáspártban kirobbant vezetői válságot. Gillard megnyerte a hétfő reggeli szavazást, így ő marad a Munkáspárt vezére és Ausztrália miniszterelnöke is.

Gillard pozícióját Rudd lemondása ingatta meg, a korábbi miniszterelnök washingtoni hivatalos látogatása közben mondott le a külügyminiszterségről, és jelentette be, hogy indul a Munkáspárt elnöki posztjáért. Gillard úgy látta, érdemes felpörgetni az eseményeket, és azonnali elnökválasztást írt ki, amit meg is nyert.
Rudd és Gillard párharca határozta meg a kormánypárt elmúlt pár évét. A Munkáspárt 2007-ben Rudd vezetésével 21 év után nyert először választásokat, de Rudd 2010-ben, idő előtt bukott, mert Gillard, aki a helyettese volt, az általa kezdeményezett pártszavazáson legyőzte. Gillard akkor azzal érvelt, hogy a kormány letért az útjáról, Rudd most azzal, hogy Gillard elvesztette a nép támogatását.
Gillard azzal vágott vissza, hogy ő végrehajtotta a reformokat, amelyekre Rudd nem volt képes. Rudd szerint utódja egyszerűen minden problémáért az előző kormányt, azaz az övét okolja.
Rudd a pártszavazás előtt azt ígérte, ha veszít, beül a képviselők közé, és nem támadja tovább Gillardot.

Nincsenek megjegyzések: